Povinná četba není nuda!

21 ledna

Asi každý z nás s tím prošel nebo ještě projde. Ve škole, ať už k maturitě nebo jen tak, vám dali za úkol přečíst nějakou knihu, která patří do povinné četby. Vy se ošklíbáte, protože je to něco, co vás nebaví a raději byste dělali milion jiných věcí, než číst. Je pravda, že některé knihy z povinné četby mě taky nenadchly, byly moc složité nebo nezáživné, prostě každý máme jiný vkus. Proto jsem se sem rozhodla vypsat několik tipů na knihy z povinné četby, jsou to ty, které mě vážně bavily. Třeba vás taky zaujmou a jen tak si je přečtete :)

Podivuhodný příběh dr. Jekylla a pana Hyda - R. L. Stevenson
Tuhle knížku jsem si vytáhla i maturity a byla jsem za to fakt ráda. Je to taková detektivka, kde hodný dr. Jekyll dostane chuť být také jednou zlý a pomocí léku se začně přeměnovat v pana Hyda. Je to skvěle napínavý příběh, který mě opravdu bavil od začátku do konce. Nikdo totiž netuší kdo pan Hyde je a kde se vzal, strážníci ho nemají šanci chytit, protože vždy záhadně zmizí. Nejlepší je asi poslední kapitola, kde dr. Jekyll popisuje proč měl chuť to všechno udělat. Knihu jsem četla 2x a ani jednou mě nezklamala, pokud máte rádi detektivky nebo chcete dobrou knížku do povinné četby, tak doporučuji.

Proměna - F. Kafka
Tohle už je trochu jiný soudek. Kafka je hodně složitý autor, ale mě prostě baví. Proměna je vážně skvělá povídka. Hlavní hrdina Řehoř se tu promění na brouka a během celého příběhu sledujeme jeho vztah ke zbytku rodiny. On se snaží pomoct, ale rodina? Obrátí se zády jen kvůli tomu, jak vypadá. Tahle povídka mi přijde stále aktuální, lidé neustále řeší vzhled a neberou v potaz, co je uvnitř. Je to opravdu zajímavý příběh, ale trošku složitější na čtení.

Lakomec - Moliere 
Abych tu taky měla komedii, tak jsem vybrala Lakomce. Taky aktuální příběh. Muž by klidně obětovat štěstí svých dětí, jen proto, aby zbohatl. Zde najdete plno čtivých a vtipných dialogů a kniha vás rozhodně nudit nebude. Nejlepší jsou dialogy s dohazovačkou, kde říká každému něco jiného. Já se u čtení opravdu bavila.

Malý princ - A. Saint-Exupéry 
Tuhle knihu asi přestavovat nemusím, je to moje nejoblíbenější knížka, hlavně díky poselství, které se v ní nachází.  Když jsem ji četla poprvé ve čtrnácti, tak jsem ji nepochopila, zato v osmnácti jsem se do této knihy zamilovala. Této knížce bych chtěla v blízké době venovat i celý článek, takže kdo ji moc nezná, určitě si počkejte :)

Revizor - Gogol 
Další komedie k pobavení. Město se dozvídá, že přijede revizor, a myslí se, že je to jeden z návštěvníků, protože vypadá bohatě. Zahrnou ho dary a pohoštěním, on si to nechá líbit, protože je na mizině. Je to opět čtivá a vtipná kniha. Taky vám vykreslí vztah lidí v malém městě, což je učitě taky aktuální téma.

Spalovač mrtvol - Fuks 
Tuhle knihu jsem si nemohla odpustit, sice není pro každého, ale mě tohle téma bavilo a kniha se čte fakt dobře, protože je dost napínavá. Zkrátka vidíte, co je člověk schopen udělat, když je ovlivněný někým jiným. Fuks používá neskutečně dobré prvky, propojuje celý příběh a je to maximálně čtivé. Hrozně se mi líbí jak stupňuje atmosféru. Navíc téma Židů je poměrně zajímavé. Kniha je jen pro silnější povahy, ale stojí opravdu za to!

R. U. R., Bílá nemoc - Karel Čapek
Čapek je mistr, to se musí nechat. Jeho příběhy mají vždy nějaké zajímavé, skryté poselství a to se mi moc líbí. Četla jsem tyhle dvě knihy a obě me moc bavily. Čapek píše skvěle, při jeho čtení se nenudíte. Jeho knihy určitě patří do každé knihovny a do každého seznamu povinné četby.

Velký Gatsby - F. S. Fitzgerald 
Jako poslední tu mám opět skvělou knihu. Věřím, že většina z vás viděla film s Dicapriem, ale kniha? Je ještě lepší! Sice je trochu složitější na čtení, jsou v ní těžší myšlenkové pochody, ale kdo si na to troufne, určitě nebude zklamaný. V příběhu je vykreslená americká smetánka a dobrý člověk, i když se naučí všechna pravidla, nemá šanci. Opět skvělá kniha s tématem k zamyšlení.

A jaká je vaše oblíbená kniha z povinné četby? Jakou jste si vytáhli u maturity a jaká nesmí chybět ve vaší knihovně? A pro ty, koho čeká maturita, zaujala vás některá z knih?

Já se budu těšit zase příště,
Vaše Peťula ♥

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Skvelý post. Každy príbeh z knihy má svoje čaro. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Většinu těchto knížek jsem v rámci povinné četby taky četla a patřily k těm lepším :) Já si vytáhla Vojákův návrat, větší štěstí jsem snd už mít nemohla :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Proměnu jsem v rámci povinné četby také četla. Nemohu říct, že by se mi nelíbila, přečetla jsem ji na jeden nádech a rozhodně patřila k jednomu z lepších děl v mém výběru k maturitě. Do čeho jsem se ale naprosto zamilovala byl Velký Gatsby. Tato knížka se mi líbila neskutečně a můžu ji hrdě prohlásit za nejlepší dílo mého výběru k maturitě. Bohužel jsem si ji ale nevytáhla, maturovala jsem z Ostře sledovaných vlaků.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  4. Já si vytáhla Petra a Lucii :) Která mě bavila. Ale kniha, která mě bavila nejvíc a modlila jsem se za ní u maturita(a nevyšlo to :D) byla od Jacka Kerouaca - Na cestě <3 Článek je pěkný a určitě velmi přínosný.

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Z těhle knížek jsem měla Lakomce, Spalovace mrtvol a Velkého Gatsbyho, kterého jsem si také u maturity vytáhla. Docela to bylo dobre, ale byla bych radši za Spalovace, toho jsem měla nacteneho a nakoukaneho, ale hlavní je, ze jsem to zvládla :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  6. Z týchto kníh som čítala Gatsbyho, to bolo celkom fajn, aj Premenu, to tak isto nebolo zlé :) Lakomca sme mali čítať tiež, ale akosi som sa k tomu nedokopala. No tento semester som z povinného čítania prečítala až jednu knihu a to básne od Whitmana :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem si u maturity vytáhla Oněgina, jinak mě ve škole povinná četba bavila, ale většinou jsem byla jedna z mála. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vzpomínám si, jak jsem si vytáhla u maturity jedinou knihu, kterou jsem nečetla.. :D :d hrůza fakt..

    OdpovědětVymazat
  9. pekný článok, tie o knihách čítam veľmi rada :) mne sa povinné čítanie najviac páčilo v treťom a maturitnom ročníku, ale súhlasím, nemusí to byť nuda ;) z týchto kníh som čítala len Gatsbyho, pri ktorom súhlasím, že kniha je stokrát lepšia ako film... a Premena bola tiež dosť dobrá, od Kafku si ešte plánujem prečítať Proces :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  10. Mňa knihy vždy bavili, škoda len, že teraz nemám až toľko času...:)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  11. Ja som veľa kníh z povinného čítania úplne zbožnovala ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  12. Jé spoustu knížek jsem také četla :) Malý princ patří také k mým nejoblíbenějším knížkám :) Já jsem si vytáhla Farmu zvířat a zvládla jsem to za 1 :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. Velký Gatsby, úžasná klasika... Film zbožňuju (nejen diky Leovi) a ten soundtrack!

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za jakýkoliv komentář, všech ohlasů si moc vážím :)

HLEDÁŠ NĚCO?

Blog archive