Chorvatsko 2018 | Přírodní park Biokovo

12 října

A máme tu druhý článek z mé dovolené Chorvatsku. Jedno dopoledne jsme se vypravili na výlet do přírodního parku Biokovo. V článku vás čeká povídání a fotky, tak jdeme na to!

Biokovo je nejdelší a největší pohoří v Dalmácii. Nachází se nad Makarskou Rivijerou. Nejvyšším vrocholem je sv. Jure, který má 1762 m. n. m., tam jsme se vypravili také. V Biokovu žije spousta zvířat, většina z nich jsou endemity, takže žijí jen tam. Po cestě jsme potkali divoké koně, kamzíky bohužel ne. Také spousta rostlin jsou endemity a najdeme tam i velkou řadu bylin. Zajímavé je, že zde neteče žádná voda, takže je to celkem náročné na výšlap.

My jsme se vypravili do hor díky cestovní kanceláři, která nybízela výlety. Výlet pořádají češky, které žijí v Chorvatsku, takže bylo všechno s českým výkladem a bylo to super. Paní nám vyprávěla celou cestu mikrobusem a i po několika zastávkách. Řidiči, kteří se sem vypraví, musí být opravdu zruční. Vede zde jen úzká cesta, hodně klikatá, je potřeba i často couvat kvůli protijedoucím vozidlům. My jeli mikrobusy, což je to největší co tam jezdí. Vpředu byl i motorkář, který "čistil" cestu, protože to opravdu není žádná sranda. Takže klobouk dolů řidičům.

Po cestě na vrchol nás čekaly asi tři zastávky. Dostali jsme přivonět k bylinkám, například k šalvěji a byli jsme poučeni o tom, k čemu je třeba dobrý. Je zde nádherně vidět na celé pobřeží, takže uvidíte Makarskou jako na dlani, nádherný pohled. Zde nám i paní vyprávěla o ostrovech, letoviscích, specialitách Chorvatska. Dostali jsme na ochutnání Rakiji, což je Chorvatská lihovina. Na další zastávce nám dali bylinkový čaj, chorvatské sladké pečivo a ukázali nám co vyrábí za suvenýry.

Na samotný vrchol sv. Jure vede trasa asi 25 km dlouhá, ale výhled stojí za to! Je vidět krásně do vnitrozemí. Je zde i kaplička, celý vrchol se dá obejít a ze všech stran se podíváte na tu nádheru! Prostě ráj pro fotografy.

Jako takový tip na cesty se skvělým výhledem je určitě dalekohled. Ráda bych vám doporučila tuto stránku s dalekohledy. Binokulární turistický dalekohled je skvělý společník na cesty, má svou brašnu, kterou přehodíte přes rameno a můžete jej kdykoliv okamžitě použít. Je skvělý na pozorování vzdálených vrcholků hor nebo zvířat, které svou blízkostí nechcete plašit. Určitě volte zvětšení maximálně 10x, jednak vás nebudou po dlouhém pozorování bolet tolik oči a budete mít dostatečně velké zorné pole na pohodlné pozorování. Je jen na vás jaký dalekohled vyberete, doporučuji se poradit i s odborníkem - tento prodejce je specialista a moc rád vám poradí buď na telefonu nebo přímo v prodejně v Praze.

Zkrátka výlet opravdu na jedničku a pokud někdy budete mít možnost, jeďte se tam podívat, nejlépe s českými průvodkyněmi, hezky v bezpečí. Teď už ale mrkněte na fotky!


A to je vše! Byli jste někde na podobném výletě? Chodíte na túry do hor?

A dejte mi vědět, jestli chcete článek a vyprávění o Chorvatském městě Omiš, kde je krásná písková pláž. Jestli na vás třeba nejsou tři články o dovolené už moc, ale určitě bych to proložila něčím jiným :)

Mějte se krásně,
Vaše Peťula ♥

You Might Also Like

19 komentářů

  1. Tak to muselo být super, že jste měli český výklad! Když jsme byli v Osvětimi, výklad byl v polštině, já tomu ale nerozumím a nikdo to nepřekládal, protože většina tomu rozumněla, nechápu :D Takhle do nějakého parku jsem ještě nikyd nešla, ale doufám, že se do nějakého podívám. Vypadá to tam moc krásně! :) A určitě napiš článek i o Omiši ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to opravdu krásně a moc hezké fotky. My byly letos taky s přítelem a jeho dětmi v Chorvatsku, chtěli jsme se podívat na Plitvická jezera, ale když jsme si spočítali vstupné pro čtyři osoby, tak jsme se raději rozhodli pro omrknutí více Chorvatských měst :D Ovšem přírodní park Biokovo bych moc ráda navštívila.

    everyday-lifecz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky, až mi je ľúto, že som v Chorvátsku nikdy nebola. :) Naozaj krásna atmosféra. :)

    OdpovědětVymazat
  4. uzasny, proste uzasny. :)))) tohle jsou krasny zazitky a dovolena i podle meho gusta, i kdyz nekdy mam radeji i valeni, ale nevydrzim to dlouho. s pritelem jsme byli v Tatrách a na Snezce, jinak jsme nikde moc spolu v horách zatim nebyli, ale planuju s nim dalsi vylety, treba do Slovinska, on je blazen do hor, takze verim ze me zas brzy nekam vyveze :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Na Biokovo jsme měli výhled hned dva roky po sobě v Bašce Vodě, ale bohužel jsme tam nebyli... Vypadá to krásně a je to zase jiný pohled na Chorvatsko :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásné fotky a hlavně úžasné místo :) Muselo tam být krásně,taky bych se tam ráda podívala:)

    OdpovědětVymazat
  7. I like your blog, its really dope.

    Do you want to follow each other?

    If you want, than follow me, and let me know in comments, so I can follow you back with pleasure.

    We can follow each other on Instagram @dujovicandjela, let me know in the comments so I can follow you back.



    www.bekleveer.com

    xoxo

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tam muselo být opravdu krásně. :) Rozhodně bych se tam zašla podívat, těch 25 km bych už zvládla. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Fakt nádherný fotky :) Já v Chorvatsku byla před 2 lety a je to tam fakt krásný, když člověk najde správná místa...

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  10. Petulko, zase krásný fotky a zase závidim :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Chorvatskou rakiji jsem nikdy nepila :D, ale jenom čuchala a nějak mi to ani nevonělo, ale rodiče mají doma na ozdobu několik flašek :D.
    A fakt moc krásné fotky!! <3

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  12. Já miluju horské túry a nejvíce teď na podzim, když je všude krásné barevné listí, už se těším, až zase nějaký výlet podniknu :)) Ale i na takovémto v Chorvatsku by se mi moc líbilo, už jsem tam nebyla moc dlouho :)

    Malá Dominika

    OdpovědětVymazat
  13. Wau, vyzerá to super na Makarskej som bola minulý rok, ale na túru sme nešli, neviem prečo... škoda :D
    THE NOELA

    OdpovědětVymazat
  14. To je nádhera! Já obdivovala hory vždy jen z dola, nikdy mě nenapadlo, že lze nahoru vyjet a ten výhled je moc krásný.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  15. Tahle nádhera je v Chorvatsku? To není možný. Dokonalý!


    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné výhledy :3 já jsem v Chorvatsku nikdy nebyla a čím jsem starší tím víc mě to štve tak doufám, že to co nejdřív napravím :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  17. Chorvatsko a jeho přírodu miluju :) Fotky jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za jakýkoliv komentář, všech ohlasů si moc vážím :)

HLEDÁŠ NĚCO?

Blog archive