Co mě (ne)baví na instagramu

02 června

Instagram je dnes jedna z nejrozšířenejších sociálních sítí a používají ji miliony lidí po celém světě. Každý má  na něj jiný názor a každý jej jinak používá. Někdo zveřejňuje fotografie, někdo zážitky, jiný produkty, soutěže, reklamy, někdo jen sleduje lidi v okolí a sám se do tohoto světa moc nezapojuje.

V poslední době jsem se setkala s lidmi, které už instagram nebaví a chtějí z něj odejít. Mají své důvody a já je naprosto chápu. Někdo instagram bere jako celý svůj život, dává na něj všechno a prostě pokud to není na instagramu, tak se to nestalo.

V dnešním článků s vámi chci rozebrat takové ty nejběžnější úkazy na instagramu a co se mi na nich nelíbí a co naopak oceňuji. Tak jdeme na to!

Realita
Myslím, že na instagramu je realita opravdu málo. Hodně lidí zveřeňuje jen ty hezké, povedené fotky. Nesmí se dostat ven fotka, kde vypadají nějak špatně, všechno musí být načančané a dokonale nastavené, do detailu promyšlené. Pár fotek je fajn, ale když všechny fotky vypadají tak dokonale? Mě osobně to už pak nebaví a říkám si, co ten člověk jinak dělá, vždyť žije jen instagramem. Hodně to ovlivňuje lidi, kteří ho sledují, zejména děti. Děti uvěří všemu a přestanou vnímat realitu. Pak přijdou do světa a všechno je jinak, mají vůbec šanci takto uspět? Mají nějaké sny a cíle, když všude vidí jen dokonalost?
Co mě naopak baví, jsou reální lidé. Je jich sice málo, ale dají se najít. Ukazují svět takový jaký je, ukazují nepovedené fotky, mají vtipná stories a dělají si ze sebe srandu. Když mají depku nebo špatný den, tak to také řeknou a to je pozoruhodné! Z takových lidí mě hodně baví třeba @dominika.po nebo @blogger.rachel.roo.

Sladěný feed
Tohle je hezká věc, hodně hezká. Ale čeho je moc, toho je příliš. Každá fotka na stejný princip, stejný filtr, nedejbože pokud to neladí. Nevím no. Ráda sleduju hezké a propracované fotky, ale všechno má své ale. Po nějakém čase mě ty podobné fotky přestávají bavit a sama víc oceňuji ten reálný instagram, kde sice je každá fotka jiná, ale naprosto jedinečná. Sice to není sladěné, ale je to reálné a takových lidí si vážím.

Soutěže
To je taky taková kapitolka sama pro sebe. Já osobně proti soutěžím nic nemám a jsem ráda, když je lidi pořádají, ráda se zúčastním. Ale pokud někdo má každý druhý příspěvek soutěž, tak už je někde něco špatně. V tomhle pak ty pravé soutěže ztrácí smysl. Co se mi taky nelíbí, jsou takové ty řetězákové soutěže, kde musíte sledovat dalších pět lidí, abyste se vůbec mohli zúčastnit. Přece budu sledovat toho kdo mě baví ne? Chápu, že každý chce hodně sledujících, ale myslím že není od věci, aby to byli lidé, kteří vás sledují protože sami chtějí. Chápu soutěže, že je třeba sledovat pořadatele, to mi přijde i srozumitelné. Já se třeba účastním soutěží jen u těch lidí co sleduji. Někdy mi i vadí, když musíte třeba soutěž sdílet, to mi přijde už dost otravné. Ale chápu, že cílem soutěží je získat co nejvíc followers a popularity, ale za jakou cenu že?

Reklamy
Něco co se na instagramu vyskytuje běžně. Mě osobně reklama nevadí, pokud je smysluplná, účelná, ten člověk ví co a proč propaguje. Hlavně musí být reklama označená. Jo, ale když má někdo reklamu v každém příspěvku? To je stejné jako u videí, v každém nějaká reklama. Přijde mi, že tento člověk pak už netvoří vlastní obsah a nemá to pak smysl. Jeho osobní profil, který má inspirovat lidi se stává dějištěm reklamy, spolupráce a vlastně už to není vůbec o něm. Chápu, že každý musí nějak vydělávat a každého láká spolupráce a tahle možnost, ale stejně. Chápete mě ne?
Z té druhé strany bych chtěla zmínit holky z @acupofstyle - ty označují každou reklamu a vždy třeba i zdůvodní proč s danou firmou spolupracují a je vidět, že si všeho moc váží. Ráda holky sleduji a věřím jim. Samozřejmě se najdou další upřímní lidé.

instastories
Mě osobně příběhy baví. Ráda sleduji nějaké vtipné příběhy lidí a celkově se tak s daným člověkem seznámíte blíže. Zde bych zmínila jen to, že občas někdo přidává každou blbost, která nikoho nezajímá. Ale proč ne, je to zábava.

Abych to shrnula.
Mě instagram baví, mám ráda tu sociální síť, ale má své mouchy ze strany uživatelů. Už jsem přestala sledovat spoustu lidí, protože mě nebavili. Jejich příběhy a příspěvky mě většinou vadili z nějakých výše uvedených důvodů. A víte co jsem zjistila? Že mi ti lidé ve feedu vůbec nechybí. Aspoň nemám zaspamovanou zeď a sleduji ty lidi, které opravdu chci. Líbí se mi, že na instagramu lze najít spoustu inspirace, ať už na místa, fotky, recepty, nákupy, kreativitu a dá se zde poznat spousta super lidí. Zkrátka instagram je zajímavá platforma, o které rozhodují zejména uživatelé. Uvidíme kam dál se ještě posune.

A jak jste na tom vy a instagram? Co vás (ne)baví?

Mějte se krásně,
vaše Peťula ♥

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Ahoj! :) Moc super článek! :) Instagram je dle mého super, ale jak říkáš...nesmí se nic přehánět. Já ho osobně beru jako takovou galerii svých fotek (v současné době), ale nedával bych tam prostě všechno... :D Je důležité to vyvažovat... v životě se nepodaří všechno a i nějaký ten neúspěch by se tam měl objevit... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě na Insta nebaví, že jej nejde plnohodnotně využívat i na počítači. Fotím převážně na klasický foťák a přesouvání fotek přes notebook do telefonu, abych je mohla přidat i na Insta, je otrava. Jinak bych jej asi využívala výrazně více, protože mě baví sdílet fotky z cest a naopak nabírat inspiraci od ostatních. Pečlivě si vybírám, koho sledovat, a jak u někoho začnou převažovat reklamní příspěvky nebo mě feed přestane bavit, dávám unfollow. S několika uživateli se sledujeme už dlouhé roky, občas si i napíšeme. Je to fajn, ale zase nic se nemá přehánět. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se úplně ze začátku instagramu docela bránila a nechtěla jsem ho. Potom jsem mu propadla a najednou, ani nevím jak, sledovala skoro 1000 účtů. A pak mi začaly vadit dost podobné věci jako tobě. Uvědomila jsem si že opravdu nemá cenu sledovat takové množství lidí a účty, které mi vlastně vůůbec nic nedávají. Teď jich tam mám asi 200. Především fotografy a cestovatele, protože to je to, co mě baví nejvíc. Podobně vypadá i můj účet. Myslím si, že je důležité celkově internet, sociální sítě a právě i instagram využívat vědomě. Ne jen bezmyšlenkovitě hltat veškerý obsah, co tam je a nepřemýšlet nad tím. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám instagram ráda, hledám na něm hlavně inspiraci na vaření a pečení :) Ale jak sama píšeš, někdy je tam až moc reklam a není žádný "normální" obsah, taky mě nebaví reklama v každém příšpěvku. A k soutěžím - teď se mi celkem daří je pořádat a přesně jako ty, pravidla dělám takové, které nevadí mě samotné. Nemám ráda povinné označování, sdílení, postování fotek.. Hrozně se mi líbí, že by člověk musel udělat nějaký recept z dané suroviny nebo podle mě, ale chápu, že do toho se lidem moc nechce :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký článek, Instagram je podle mě super věc, ale musí se s ním dobře nakládat. Ne nadarmo se říká, že sociální sítě jsou dobrý sluha, ale špatný pán. :)
    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  6. Instagram mám ráda, docela hodně ho používám, baví mně stories (prohlížet si je i tvořit, je to takové kreativnější než fotky na feedu). Sleduju hlavně lidi, kteří mně nějakým způsobem baví, souvisí třeba s mým zájmem, známe se, přátele, rodinu, ale ne každý účet, co má sladěný feed. To je trochu nudný, chybí tomu příběh a opravdovost. Taky moc nesleduju modelky, kardashianky a podobné typy... abych sledovala, jak jim přibývají nové plastické operace :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tady jsem se našla ve většině bodů. Super článek <3

    Paulina, the moon child

    OdpovědětVymazat
  8. Já instagram miluju, je to asi moje nejoblíbenější sociální síť. Je ale pravda, že přehnaná dokonalost na instagramu není vůbec realitou a občas je těžké si to všechno uvědomit. Každý den totiž vídáme, jak je někdo na Kanárech,v Amsterdamu nebo na Aljašce, druhý v úžasné hipster kavárně, další má nové džíny, támhle Pepi zhubla pět kilo. Někdo může mít pocit, že sedí jako pecka na zadku a jeho život je totální nuda. Podle mě je důležité nejen filtrovat lidi, ale i myšlenky. Sama si často projíždím sledování a promazávám. Sleduji pouze ty, co mi mohou něco předat, baví mě, motivují a třeba i inspirují.
    Co se myšlenek týče, je třeba si uvědomit, že každý má (třeba i v tom Amsterdamu) trable, která nikam nesdílí. A všichni nemají všechno. :)
    O sladěný feed jsem se x krát pokoušela, ale asi na to nemám nervy a cit. :D Ráda přidávám spontánní fotky toho, kde právě jsem, co dělám, a nemám potřebu se fotit před bílými vraty jen kvůli tomu, aby byla fotka do #instafriendly. :D
    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  9. V mnoha myšlenkách se s tebou ztotožňuji. Já třeba využívám soutěže k tomu, že pošlu dál kosmetické produkty, které vím, že by mi doma ležely a pravděpodobně bych se k nim dostala za hodně dlouho a to ještě jestli vůbec... Takhle můžu někomu udělat radost a stejně je na instagramu velká sorta lidí, kteří se přihlašují jenom do soutěží a po vyhlášení profil přestanou sledovat. Já mám alespoň dobrý pocit z toho, že jsem někomu třeba alespoň na chvíli zlepšila den nebo náladu :)
    A sladěné feedy se mi líbí do té chvíle, dokud to někdo nepřehání :D Vždyť potom se ten člověk musí i bát dát něco na ten svůj profil, protože co kdyby to náhodou nebylo úplně ono :D
    Já mám navíc někdy období, že přidám příspěvek téměř každý den a potom třeba deset dní ticho po pěšině :D Člověk se do takových věcí prostě nemá nutit a má to dělat až ve chvíli, kdy to dělá pro radost a ne z nutnosti :)
    Jinak podle mě je to super přínosný článek, Péti. Rozhodně vede k zamyšlení :)

    OdpovědětVymazat
  10. Instagram je moje nejoblíbenější platforma :) dřív jsem trošku bojovala s tím, že se moje vyfocený fotky tak strašně liší od reality, ale od doby, kdy jsem začala postovat fotky sama, tak jsem se s tím smířila a od té doby na všechno nahlížím víc s nadhledem :) co mě ale baví hodně jsou instastories :)

    Maris

    OdpovědětVymazat
  11. S Instagramem a celkově sociálními sítěmi celkem bojuju. Na jednu stranu mám Instagram ráda, člověk tam najde spoustu super lidí a fotek, ale nesnáším, jak jde většině jen o srdíčka a o to, aby měli co nejvíc sledujících. Kolikrát se tím taky nechám strhnout, i když nechci, a pak přemýšlím nad tím, jaký dát hastag, aby to oslovilo co nejvíc lidí - a to mě dost štve, protože považuju sociální sítě za dost velký zádah do soukromí. Instastories mám ráda, ale občas tam taky přidávám blbiny:D Co se reality týče, tak s tím vedu velký boj, jsem se sebou spokojená, ale když na mě vyjede fotka nějaké krásky s úžasnou postavou, tak to ve mně probudí závist a nespokojenost, i když je to z 99% případů všechno protáhlé photoshopem.

    OdpovědětVymazat
  12. Také mám instagram vcelku ráda. Nejsem ale expert na dokonalé fotky a instastories. Mě osobně teda vadí neskutečné množství hastagů a hlavně u známých instagramerů neskutečné množství instastories. Nemám svůj profil vůbec nějak laděný, přidávám to, co se mi v ten daný okamžik líbí :). Taky jsem několik lidí přestala sledovat, protože mi to přišlo "moc navoněný". Skvěle si to všechno popsala :) Super článek :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ani nevím, kdy se přesně přehoupla naše generace z fb na insta :D Ale mě osobně insta baví, mám dny, kdy chci zveřejňovat každou ptákovinu ,ale i dny, kdy prostě nic... Někdy na něm dokážu strávit dost času sjížděním, někdy zas vůbec nemám náladu :D Celkově ho ale mám ráda, já třeba na svém profilu nějaký feed neřeším :D A reálné profily taky miluji! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Pekný článok :) V niektorých veciach sa úplne zhodujem a sama som ich niekoľkokrát spomínala aj ja. Napríklad samotná realita, ktorá sa na Instagrame stráca.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  15. Ten sladěný feed je pro mě otázka, já to mám moc ráda, ale pak záleží, jestli ty fotky už nejsou nudné, ale takový problém co píšeš ty s nimi nemám, to vůbec. :)
    Nikdy jsem se asi nesetkala se soutěžemi v takovém měřítku, ale to by mě opravdu štvalo. Připodobním to ale k holkám, spíše už influencerkám, které se rozhodly "dělat" pro jednu dnou firmu a jejich produkty ne že by jen propagovaly, ale už i vnucují do stories, příspěvků apod. Jen aby si vydělaly. To mě opravdu vytáčí.

    OdpovědětVymazat
  16. Super článek, vystihla si vlastně moje myšlenky. Já docela pravidelně mažu účty,k mě už nebaví - buď řeší jen hovadiny, nebo pořád sdílí jen jídlo, oblečení, reklamy a šminky atd.. mám ráda účty, které mě buď pobaví, inspirují a nebo prostě předají něco navíc, něco co má jen ten daný člověk. Dost mě odrazují hloupí lidé, co ze sebe dělají celebrity, na to jsem úplně alergická, když se mi jejich fotky ukazují v inspiracích.. dávám automaticky skrýt :D

    OdpovědětVymazat
  17. ja mám instagram rada, ale niekedy ma celkom pohltí a už kukám úplne blbosti, a potom mi je ťažko keď vidím tie štatistiky :D ale sama si tam rada odkladám niektoré zážitky do feedu :D

    OdpovědětVymazat
  18. V poslední době jsem slyšela z různých zdrojů, že instagram a jiné sociální sítě upadají a jak to vnímám u mě osobně tak to opravdu upadá, v poslední době přidávám fotografie velice stroze, už mě to tak nenaplňuje jak dříve, nevím proč jiní lidé odchází, ale můj hlavní důvod neaktivity je, že mě nebaví v poslední době kde co fotit a dávat si záležet na úpravě, nicméně ráda na něj chodím stále a když se zadaří a je chuť a čas přidám i já smysluplnou fotku - alespoň pro mě. :) Jinak ty řetězáky taky nemusím! To je podle mě hrozná blbost...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  19. Super článok, so všetkým, čo píšeš, plne súhlasím. :) Ja som inak prestala sledovať všetky tie načančané profily, lebo som sa dostala do štádia, kedy mi začali hrozne vadiť. Stále majú pol milióna sledujúcich, tak ja im chýbať nebudem. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  20. V hodně věcech se shodneme.. Já taky miluju instastories a nejčastěji na IG hledám recepty :)

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za jakýkoliv komentář, všech ohlasů si moc vážím :)

HLEDÁŠ NĚCO?

Blog archive