Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

07 července

Dnes jsem si pro vás připravila nový článek a konečně výlet. Už jsem se těšila na léto, kdy budu mít alespoň trošku času a vypravím se s rodinou na nějaký ten výlet. Naše cesta tentokrát směřovala ne úplně daleko od nás, konkrétně do Žďáru nad Sázavou. V dnešním článku se podíváme na kostel sv. Jana Nepomuckého a v jednom z dalších článků se vypravíme na zámek ve Žďáru. Tak jdeme na to!

Kostel sv. Jana Nepomuckého se nachází na Zelené hoře, takže se projdete nahoru, ale není to žádný krpál. Můžete si vybrat buď schody a nebo kostel obejít po volnějších cestičkách, kde jsou u lavičky a tak se můžete hezky pokochat okolím. Je odtud i krásný výhled na Žďár nad Sázavou.

Uprostřed se nachází kostel, který je teď v rekontrukci, jelikož stavba kvůli větru celkem dost trpí. Kolem kostela se dříve nacházel hřbitov, nicméně kvůli tomu, že je to poutní kostel, tak musely být hroby přesunuty na nový křbitov hned pod kopcem. No a poté se zde kolem dokola nachází ambity ve tvaru deseticípé hvězdy. Mají sloužit poutníkům jako ochrana. Celá stavba je dílem architekta Santiniho, který místo pravítek raději používal kružítko, takže to je celé nevšední a originální.

Samotný kostel je barokní a půdoris tvoří pěticípá hvězda. Ta je tady skoro všude, je buď symbolem pěti Kristových ran a nebo pěti hvězd, které se nad hlavou objevily Janu Nepomuckému po jeho utonutí. Kostel má spoustu oken různých tvarů, aby se zde odehrávala hra stínů a světel. Je zde bohaté barokní zdobení. 

Musím říct, že mi tam ten hřbitov trochu chyběl, jelikož by to mělo asi takovou tu lepší atmosféru. Samotnou mě to totiž na vršku až tolik nenadchlo jako z dálky. Ale stavba je to opravdu krásná a pozoruhodná. Rekonstrukce mají být dokončeny kolem roku 2021, nejen kostela venku, ale i uvnitř, hlavně obnova barvy soch. Poté tam má být i navežena hlína a zeleň a tak pokud to opraví a osází, tak to bude mít zase své kouzlo. Prohlídka zahrnovala návštěvu kostela a zajímavé informace z historie a hlavně věškerý význam symbolů, soch a celého místa.

Teď už nebudu prodlužovat, textu bylo dost a jdeme se spolu mrknout na fotky!










Zaparkovat se dá přímo naproti zámku ve Žďáru a poté se dá pěkně jít pěšky na kopec. Není to daleko, i když se to zdá a cesta není nijak zákeřná. Ale autem se dá klidně dojet i na vrchol. A jelikož je to na Vysočině, tak doporučuji se trochu přiobléct. Nahoře celkem fouká a pokud není 30 stupňů, tak vám možná bude trochu zima. Příště se spolu mrkneme na zámek do Žďáru nad Sázavou, tak se taky máte na co těšit :)

Byli jste na Zelené hoře?

Mějte se krásně,
vaše Peťula ♥

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Já tam ještě nikdy nebyla, ale vypadá to jako super tip na výlet. :)

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsme v červnu byli s rodinou na Vysočině a hledala jsem místa, kam vyrazit, tak jsem narazila i na Zelenou horu. Přiznám se, že dřív jsem toto místo neznala, ale tak budiž mi prominuto, když tuhle oblast moc neznám :) Jenže nakonec z výletu sešlo, protože jsem musela hledat místo, které zvládne vyjít i starší člověk a u tohohle jsem si nebyla úplně jistá. Tak snad se tam někdy podívám :) A máš moc nádherné fotky a těším se na další článek, protože u tohohle jsem měla pocit, že tam jdu s Tebou! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Nebyla, ale mám v plánu se tam podívat! Chci tam navštívit nejenom kostel, ale jsou tam i nějaké sochy, na kterých byl taťka a moc se mi líbily na fotkách :) Já teď naposledy navštívila Zoo v Jihlavě :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy jsem tam nebyla, ale je to krásné místo! Fotky se ti moc povedly :))

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy jsem tam nebyla, ale to místo vypadá fakt kouzelně! ♥

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, tak jsem byla minulý rok ♥ Je to krásné, až magické místo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Chci se na tenhle kostel podívat už od chvíle, kdy jsme ho brali v zeměpise na základní škole. :D Třeba se mi to jednou podaří. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezké fotky :) Na Zelenou horu bych se chtěla taky někdy podívat, vypadá to tam podle fotek moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  9. Amazing pictures. That place looks so piecefull. Is just what I need at the momment.I loved your content. I follow you Can we follow each other?

    OdpovědětVymazat
  10. Tady jsme byli na výletě loni a je to moc hezké místo :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkný článek! Výlety mám ráda, někdy se tam musím podívat, akorát to mám trochu z ruky :D

    OdpovědětVymazat
  12. Na Zelené hoře jsem byla se školou jako dítě a hodně bych se tam chtěla vrátit, už tehdy mě celé místo fascinovalo. Tak snad brzy. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Looks so beautiful! Nice photos!:)
    xoxo
    Lara

    www.verylara.com

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem tam nikdy nebyla a nemyslím si, že ani pojedu😅. Tyhle památky mě moc nebaví😕. Ale i tak díky za článek.

    Verča ze Ztracena v Praze ║ LEVNÝ NUDE RTĚNKY Z DROGÉRIE? YES, PLEASE!

    OdpovědětVymazat
  15. Byla jsem tam s rodiči a s našemi, není to na delší výlet, ale je to moc pěkné místo. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za jakýkoliv komentář, všech ohlasů si moc vážím :)

HLEDÁŠ NĚCO?

Blog archive