Dívka ve vlaku | kniha vs film

26 července

Už dlouho jsem měla v plánu si přečíst knihu od Pauly Hawkins - Dívku ve vlaku. Byl natočen i stejnojmenný film, který jsem si samozřejmě pustila až po přečtení. 

Tady krátce o čem kniha je: "Každý den na cestě do práce jezdí Rachel Watson vlakem kolem města Witney. Vlak projíždí kolem jejího starého domu, kde bydlí její exmanžel se svou novou manželkou Annou. O pár domů dál každý den vidí jiný manželský pár. Rachel si postupně tento pár oblíbí a sama pro sebe si je pojmenuje ‚Jess a Jason'. Zdá se, že mají dokonalý život, a Rachel jim zároveň závidí i přeje jejich štěstí. Jednoho dne, když projíždí kolem jejich domu, stane se svědkem něčeho, co od základu změní vše, co si dosud o tomto páru myslela." (zdroj)

Teď bych se chtěla zamyslet nad tím, co se mi na knize líbilo a jestli film stojí za to, či ne.

Kniha 
Co se týče knihy, tak nemám žádné připomínky. Mám ráda tento typ literatury, takové záhadné detektivky. Hrozně se mi líbí, když případ vraždy vyřeší hlavní hrdina. Zde tomu tak bylo. 
Kniha se četla jedním dechem, opravdu je moc hezky psaná. Je to takový deníčkovský styl, takže se čte lehce. Nejsou zde žádné dlouhé monology, popisovačky nebo okecávačky.
Hlavní hrdinka mě místy hrozně štvala, pořád jen pila, ale pak už jsem si na to celkem zvykla. Každá postava byla něčím zajímavá, zvláštní a měla svoje mouchy.
Prostředí bylo taky neobvyklé, řekla bych, že půlka knihy se odehrává ve vlaku. Ale je to zajímavé, ještě jsem žádnou podobnou knihu nečetla. Samozřejmě se objevujeme často i v jiném prostředí, město, les, hospoda, každé místo má svůj význam dějiště.
Velice se mi líbí, jak autorka propojuje děje. Jednu chvíli čtete přítomnost, poté minulost. Ale je to hezky propojené, takže nejste zmatení, vše dobře vyplývá z děje.
Také je super, že zde vidíme pohled více postav. Celkově tří žen. Je to důležité hlavně pro příběh, ale je hodně zajímavé pozorovat psychiku tří různých žen. Jejich psychika a názory se postupně vyvíjí, je dobré to sledovat.
Během čtení se nenudíte, sice jsou často popisovány myšlenky a minulost hlavní hrdinky, ale je to součást příítomnosti a není to nic zdlouhavého.
Kniha na mě udělala opravdu dobrý dojem. Sama jsem ji přečetla za dva dny, což je celkem rekord, když jsem četla vždy odpoledne. Určitě bych ji doporučuji, pokud máte rádi detektivky a záhadné příběhy.

Film
Film se mi taky dost líbil, samozřejmě na knihu nemá, ale i tak byl dobrý. Přijde mi ale, že pokud neznáte kontext, tak se můžete lehce ztratit. Film začíná prostě tím, že vás vtáhne do příběhu a na začátku jsem byla trochu zmatená, takže bych to úplně nedoporučovala lidem, kteří neví o čem děj je.
Myslím, že herecké obsazení bylo velmi dobře zvoleno, všechny postavy mi seděly. Možná "zrzka" jsem představovala trochu jinak, ale to nevadí, není to tolik důležité postava.
Přestředí filmu bylo taky velmi dobře vybrané, tak nějak jsem si jej představovala. Všechna místa byla podobná a charakteristická.
Několik scén nebylo zfilmováno, což je pochopitelné, protože kniha je dlouhá. Něco bylo trochu pozměněno, ale nijak to příběhu neubralo.
Přišlo mi, že kniha byla zfilmována dobře, ale každý má jiný názor. Mě osobně se film líbil.

Četli jste knihu Dívka ve vlaku? Dívali jste se i na film? Jaký na to máte názor? 

Mějte se krásně,
Vaše Peťula ♥

zdroje obrázků:
| http://filmserver.cz/clanek/11779/divka-ve-vlaku/
| https://www.bux.cz/spolecenske-romany/divka-ve-vlaku-1
|  https://www.knizniklub.cz/knihy/216697-divka-ve-vlaku.html

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Mne sa v tomto prípade veľmi nepáčila ani kniha ani film. Neviem nenadchlo ma to a čo sa týka hlavnej hrdinky tak v knihe ju opisujú ako veľmi zničenú škaredú ženu a vo filme bola vybratá celkom sympatická herečka :) ale v konečnom dôsledku to nebola taká katastrofa len nie je to kniha/film ku ktorej by som sa vrátila
    www.veraparadis.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu no, ve filmu byla hezká :) to chápu, každý má jiný vkus :)

      Vymazat
  2. Ted jsem si akorát objednala knížku a film jsem ještě neviděla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. musím sa priznať, že som o tom, ako o filme tak ani o knižke, ešte nepočula, ale takýto žáner mám rada, takže sa do nich určite s chuťou pustím! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
  4. O knihe a filme som už počula, no ešte som ani nečítala a ani nepozerala. Dej ma zaujal a aj trailer je celkom zaujímavý. Film by som si už dávno pozrela, ale ja vždy musím prečítať skôr knihu, pretože neskôr to nie je veľmi príjemné. Divergenciu som čítala po pozretí filmu a mala som už v hlave vložený výzor hlavnej hrdinky.. takže veľa predstavovania som ani nevyužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, určitě je vždy lepší číst dřív knihu :)
      Tak to věřím, taky jsem na tu představivost :)

      Vymazat
  5. Tak si knížku pomalu přidávám na svůj MUST READ seznam.. čtu víceméně všechno, mám ráda autobiografie a sportovní knížky, ale občas to proložím něčím takovým. A Dívku ve vlaku právě četla mamka a hned na to navázala knížkou "Noční lov". A to je pro mě znamení, že je to dobrá knížka, protože mamka toho dvakrát moc nepřečte a nebo to čte vždy pár měsíců a nucí se k vracení, zatímco tohle přečetla vážně jedním dechem :) Film si tedy nechám až po knížce :D
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak to je super :D Mě to babička taky doporučovala :)
      Jojo určitě film až po knížce :)

      Vymazat
  6. Já jsem Dívku ve vlaku četla i viděla. (Hlavní hrdinku alkoholičku jsem si nemohla nechat ujít. )
    Knížka super. Film průměr.
    Knížku bych si znova přečetla. Na film bych se znova nepodívala. Takže asi tak.
    I když Emily Blunt byla vynikající, co si budem...


    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu :)
      Já ji vůbec neznala, taky myslím, že hrála skvěle :)

      Vymazat
  7. Mně se knížka hodně líbila. Prvních 70 stran mě teda moc nenadchlo, ale když jsem četla dál, úplně jsem se cítila jako součástí děje. Film se mi taky dost líbil, ale jak říkáš, ne tolik jako knížka. Dívala jsem se na zfilmovanou verzi s rodinou, přičemž jsem to musela všem nejdřív vysvětlit, když jsem viděla, že to nevyplývá. Rozhodně bych film doporučila, ale nejdřív si musíte přečíst tu knížku, protože Paula Hawkins umí tak strašně dobře popsat děj a jak určitá místa vypadají. Už se děsně těším na to její Do vody, určitě to bude pecka!
    Silvi

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za jakýkoliv komentář, všech ohlasů si moc vážím :)

HLEDÁŠ NĚCO?

Blog archive